Összes oldalmegjelenítés

2016. január 25., hétfő

A Magyar Kultúra Napja: január 22.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én. A Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.
A költemény először 1829-ben jelent meg Kisfaludy Károly Aurorájában, a kéziraton szereplő a Magyar nép zivataros századaiból alcím nélkül. Kölcsey munkáinak első kötetében (1832-ben) már a szerző által adott alcímmel jelent meg.
Kölcsey Ferenc külön lapokra írta, és kéziratcsomagokban gyűjtötte a verseit. A Himnuszt tartalmazó kéziratcsomag az 1830-as évek végén eltűnt, és több mint száz esztendővel később, 1946-ban került az Országos Széchényi Könyvtár birtokába.
Ezen a napon számos helyen szerveznek programokat, például a Kölcsey-szobor megkoszorúzását, gálaesteket, iskolai versenyeket, de én most csak két rendezvényt emelnék ki. A Zala megyei Lenti városában Kölcsey Ferenc költeményének eredeti kéziratát január 22–23-án rendhagyó kiállítás keretében mutatják be.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kortárs és kedvelt címmel programsorozatot és játékot szervez a kortárs magyar irodalom népszerűsítésére. A programsorozat főbb eseményei a Magyar Kultúra Napján kezdődnek és a tavasz első napjáig tartanak. A kampány időszakában közönségtalálkozókatszerveznek a Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban is. Egy kis ízelítő a vendégek névsorából: Vámos Miklós és Bornai Tibor, a Szűcsinger formáció, azaz Szűcs Krisztián és Szálinger Balázs, Nyulász Péter, Telegdi Ágnes, Simon Márton, Háy János, Erdős Virág és Kollár-Klemencz László, Berg Judit és Tóth Krisztina.
A könyvtár honlapján hetente játékkaljelentkeznek értékes nyereményekért január 22. és március 21. között. A játékba folyamatosan be lehet kapcsolódni, visszamenőleg is beküldve megfejtéseket. Ráadásként 2016. március 25-énimmár harmadik alkalommal szervezik meg közös olvasási rekordkísérletüketLévai Balázs író, televíziós műsorvezető, szerkesztővel és egy neves vendéggel.

Remélem, hogy mindenki talál magának kedvére való programot!

(forrás: Garay Zsuzsanna)